3H

 Pentaksiran ke Arah Penghasilan Guru yang Bercirikan 3H (Head, Heart, dan Hands-on)

 

 

Arus globalsiasi dalam abad ke 21 ini menuntut peranan pendidikan dalam penghasilan guru dan murid yang  bukan sahaja berilmu (Head-on), berkompetensi (Hands-on) tetapi bersikap progresif selain daripada bersikap reflektif dan prihatin(Heart-on). Salah satu cara yang berkesan untuk menghasilkan guru dan murid yang bercirikan 3H ialah menerusi penyediaan kerja tugasan dan rubrik pentaksiran yang menekanan penghayatan ciri 3H.              Bahagian ini memaparkan (i)  contoh-contoh soalan dan rubrik pentaksiran kerja tugasan bercirikan 3H bagi subjek Kompetensi Kecerdasan Emosi dan Murid dan Alam Belajar, dan (ii) Hasil kerja tugasan guru pelatih yang memperlihatkan penghayatan elemen 3H dalam pelakasanaan kerja tugasan.

PENTAKSIRAN BERCIRIKAN 3H (Head, Heart, dan Hands-on)

  

Arus globalsiasi dalam abad ke 21 ini menuntut peranan pendidikan dalam penghasilan guru dan murid yang  bukan sahaja berilmu (Head-on), berkompetensi (Hands-on) tetapi bersikap progresif selain daripada bersikap reflektif dan prihatin (Hands-on). Salah satu cara yang berkesan untuk menghasilkan guru dan murid yang bercirikan 3H ialah menerusi penyediaan kerja tugasan dan rubrik pentaksiran yang menekanan penghayatan ciri 3H.

Bahagian ini memaparkan (i)  contoh  soalan dan rubrik pentaksiran kerja tugasan bagi subjek Kompetensi Kecerdasan Emosi dan Murid dan Alam Belajar yang berpandukan 3H, dan (ii) Hasil kerja tugasan guru pelatih yang memperlihatkan penghayatan elemen 3H dalam pelakasanaan  kerja tugasan.

 

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s